De website van de heemkring maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door op 'X' te klikken of door gebruik te blijven maken van deze website, gaat u akkoord met het plaatsen van deze cookies.

Duffel bezet, Duffel bevrijd.

€ 23,00

Duffel bezet, Duffel bevrijd. De lange, bange dagen van de Groote Oorlog. Hierin wordt het verhaal verteld van het dagelijks leven in Duffel tijdens de Eerste Wereldoorlog. Het is een verhaal van ruim 50 maanden leven in een bezet dorp, waar nieuwe  - Duitse -  regels voortaan het dagelijks leven dicteerden.

Aantal

Vier lange jaren werd men geconfronteerd met de harde oorlogswerkelijkheid: voedselschaarste, werkloosheid, avondklok, voortdurende controles, opeisingen, deportaties en nog zoveel meer. En ondertussen was er de voortdurende angst hoe het met zoon- of manlief aan het front zou zijn.

 

Hoe de Duffelaars die lange, bange jaren beleefden, lees je in deze nieuwe publicatie. Het is een verhaal over de trieste thuiskomst na de beschieting van september - oktober ‘14, waar velen moesten vaststellen dat hun huis, have en goed verwoest, verbrand of gestolen was. Een verhaal van gedreven samenwerking, maar van even gedreven ruzie tussen het gemeentebestuur en het Plaatselijk Hulp- en Voedingskomiteit: beiden stonden in voor hulp aan de bevolking, maar daarbij belandde men vaak in elkaars vaarwater, en ook persoonlijke gevoeligheden speelden hier blijkbaar een rol. Het is een relaas van de vele opeisingen (tot koperen deurklinken toe), en van de trieste deportatie van jonge mannen naar Duitsland. Maar evengoed van de ontspanning die geboden werd, en die door de geestelijke overheid werd beschouwd als ‘louter losbandigheid en zedeloosheid’ ... .

Duffel bezet, Duffel bevrijd.
20 Items